W moim ogrodzie jak co roku, na jesień zaowocował krzak pigwowca. Jego owoce są w soczystym żółtym kolorze, cholernie kwaśne, ale pełne dobroczynnej witaminy C. Z łatwością można z nich przygotować syrop do herbaty lub nalewkę. W takiej formie idealnie zastępuje popularną do herbaty cytrynkę. Swoją drogą taka ciekawostka: pigwowiec, ale i pigwa, są nazywane "polską cytryną" właśnie przez swój kwaskowaty smak.
Też jesteś w posiadaniu tych owoców i zastanawiasz się jak zrobić syrop z pigwowca do herbaty? Mam dla Ciebie na to najprostszy przepis. Wystarczy, że będziesz robić wszystko KROK PO KROKU jak w recepturze, a ani się obejrzysz i już będziesz popijać przepyszną, ciepłą herbatkę z tą wspomagającą odporność miksturą.
Najprostszy przepis na syrop z pigwowca
(krok po kroku)
Wszystko czego potrzebujesz do przygotowania syropu z pigowowca to:
- słoik z zakrętką (może być większy jak po ogórkach lub majonezie)
- ok. 10 sztuk owoców pigwowca
- cukier
- ozdobna butelka
Przygotowanie:
- Pokrój owoce na małe części (jeden owoc co najmniej na 4 części, aby w słoiku środek owoca puścił jak najwięcej soku) i wydrąż nasiona. Owoce mogą pozostać ze skórką.
- Wsypuj owoce do słoika na przemian z cukrem. Tak, aby utworzyć warstwy: owoce-cukier-owoce-cukier.
- Napełnij słoik pigwowcem po sam brzeg i zakręć zakrętkę.
- Teraz mocno potrząśnij słoikiem, aby każdy owoc był dobrze otulony cukrem.
- Odłóż mocno zakręcony słoik na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
- Tak robiony syrop z pigwowca możesz przelać do ładnej butelki z podpisaną etykietą.
Prześlij komentarz
Cenię sobie SZCZERE komentarze, które nadają sens temu blogowi .Staram się odpisywać na każdy komentarz i za wszystkie serdecznie DZIĘKUJĘ :*