#płatnawspółpraca
Jesień nie jest moją ulubioną porą roku, a mimo to ma swoje plusy. To właśnie teraz najprzyjemniej spędza się chłodne wieczory pod kocykiem, z włączonym Netflixem na tv i kubkiem gorącego napoju w dłoni. Takie połączenie pozwala mi łatwiej przetrwać ten deszczowy czas. Tobie też? W takim razie poznaj moje 3 ulubione rozgrzewające napoje na chłodne wieczory.
3 proste przepisy na ciepłe napoje na jesień. Są pyszne i rozgrzewające.
1. Aromatyczna kawa z marcepanem i szczyptą cynamonu
Rozgrzewająca kawa na zimne dni to coś pięknego. Teraz poznasz ją w zupełnie nowej wersji - pełną aromatu i słodyczy. Jestem pewna, że ją pokochasz.
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki kakao,
- szczypta cynamonu,
- 30g marcepanu,
- mleko 3,2%.
Tutaj użyłam kawy rozpuszczalnej Gold Special z https://mokate.com.pl/ która świetnie sprawdza się w tym przepisie.
Przygotowanie:
Zaparz kawę i przypraw szczyptą cynamonu. Następnie zetrzyj na tarce kostkę marcepanu. Spień ciepłe mleko, a potem wymieszaj w nim starty marcepan. Kolejno do wysokiej szklanki wlej mleko z marcepanem, później kawę. Opcjonalnie, górę napoju możesz udekorować startą gorzką czekoladą.
2. Zimowa herbata z laską cynamonu i pomarańczą
Jeśli należysz do miłośników herbaty, to spodoba Ci się ta propozycja. Herbatę w takiej wersji popijam po każdym powrocie do domu z mroźnego spaceru. Już Ci podpowiadam jak zrobić taką dobrą jesienną herbatę, która rozgrzewa i pobudza zmysły swym korzennym aromatem.
Kluczem do sukcesu jest odpowiednia baza. Rozgrzewającą herbatkę możesz zrobić z pomocą zwykłej czarnej herbaty. Osobiście polecam wybrać https://mokate.com.pl/herbata- grzaniec którą uwielbiam popijać w zimowych miesiącach. Herbata Grzaniec o smaku miodowym świetnie nadaje się na herbatę zimową. Intensywnie pachnie, a smak jest jedyny w swoim rodzaju: aromatyczny, z wyczuwalnymi orientalnymi nutami.
Składniki jakich potrzebujesz:
Składniki jakich potrzebujesz:
- herbata czarna lub grzaniec,
- laska cynamonu,
- plaster pomarańczy,
- kilka goździków.
Przygotowanie:
Zalej torebkę herbaty wrzątkiem. Parz kilka minut. Dodaj cynamon, pomarańczę i goździki - ciesz się wyjątkowym smakiem.
3. Gorąca czekolada, która smakuje jak Święta
Gorąca czekolada zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i Bożym Narodzeniem - szczególnie, gdy na górze posypana jest białymi piankami. Na szczęście nie ma ograniczeń wiekowych na picie czekolady, więc podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na wyśmienitą pitną czekoladę z aksamitną konsystencją. Psssst! Możecie ją pić przez cały rok, nie tylko w Święta :).
- 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
- 250ml tłustego mleka (najlepiej 3,2%),
- 100ml śmietanki 30%,
- szczypta cynamonu,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie pianki.
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko, śmietankę i czekoladę. Gotuj na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się składników. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i ekstrakt waniliowy. Możesz też opcjonalnie ubić śmietanę na górę lub udekorować słodkimi piankami.
#płatnawspółpraca
Uwielbiam te wszystkie napoje i jeszcze spicy pumpkin latte. Niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuń