Ten przepis spodoba się wszystkim miłośnikom kawy i karmelu. Jest banalnie prosty, a jakże smakowity! Czy słyszeliście o wyjątkowej kawie po koreańsku? Dalgona coffee to efektownie wyglądająca słodka kawa z dużą ilością mleka i lekką jak chmurka kawową pianką.
Tradycyjnie robiona z kawy rozpuszczalnej, ale możliwe jest jej wykonanie również z czystego espresso - zdradzę Wam sekret jak to zrobić :).
Mój przepis to wzbogacona wersja dalgony. Powstała na bazie karmelowej kawy smakowej ze sklepu https://ascafe.pl/. Musicie mi uwierzyć, ziarna tej kawy pachną obłędnie! Porankiem jej aromat wypełnia całą kuchnię ❤. Pssst! Podzielę się z Wami przepisem na dalgona coffee o smaku karmelowym nie przesadzając przy tym z jej słodkością :).
Dalgona coffee z karmelową nutą - przepis
Dalgona z kawy z ekspresu - czy to możliwe do zrobienia?
Rozwieję najpierw te wątpliwości. W internecie panuje przekonanie, że do dalgony jest konieczna kawa rozpuszczalna. To tylko powielany mit. Skąd wiem? Ja ciągle robię dalgona coffee z kawy z ekspresu (koniecznie ciśnieniowego) i jest to możliwe! Ważne są proporcje.
Jedyne co musimy zrobić to wyłapać pierwszą najczystszą esencję kawy. Kubek napełniamy kawą espresso w 1/3. Oczywiście, łatwiejsze i szybsze w wykonaniu jest zrobienie napoju z kawy rozpuszczalnej, ale wtedy tracimy możliwość cieszenia się aromatem wysoko jakościowej kawy ziarnistej i tracimy też możliwość eksperymentowania ze smakami.
Jak zrobić dalgona coffee z karmelową nutą? To prosty PRZEPIS do wykonania w KILKU KROKACH:
Dla dodania karmelowej słodyczy, wybrałam ziarnistą kawę smakową. Dlaczego? Dodanie karmelowego likieru mogłoby sprawić, że kawowa pianka, która sama w sobie jest słodka, zostałaby przesłodzona do granic możliwości. Natomiast kawa ziarnista z nutą karmelową dodaje jej doskonałego, głębokiego aromatu, ale przy tym nie wzmacnia tej słodyczy.
Praktyczne porady:
- Zanim zaczniesz przygotuj elektryczny spieniacz do mleka lub blender
- Przygotuj dwie szklanki
- Używając kawy rozpuszczalnej możesz zrobić swoją dalgona coffee przy użyciu zimnej wody
- Proporcje kawy, cukru i wody powinny być 1:1:1
- Dalgona najlepiej prezentuje się w przeźroczystych wysokich szklankach
- kawa rozpuszczalna lub dowolna kawa ziarnista (jeśli chcecie zrobić piankę o smaku karmelowym to nada się do tego karmelowa kawa - hurtownia Ascafe ma w swojej ofercie ziarnistą arabice z nutą karmelową której użyłam w tym przepisie),
- cukier,- mleko,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj szklankę wypełnioną w 3/4 mlekiem i pustą szklankę na zrobienie pianki.
- Do szklanki wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub wlej 1/3 wcześniej przygotowanej kawy espresso.
- Dodaj 2 łyżeczki cukru (do espresso możesz dodać 3, jeśli będziesz widzieć, że słabo się pieni).
- Dodaj trochę wody (nie dodajesz w przypadku espresso!).
- Zmiksuj wszystkie składniki (woda, kawa, cukier) przy pomocy spieniacza do mleka lub blendera.
- Spieniaj aż utworzy się bardzo gęsta piana.
- Przelej wszystko (najlepiej za pomocą łyżki) do szklanki z mlekiem.
- Voila! Gotowe!
Teraz możesz delektować się tym przepysznym kawowym napojem ❤
- wpis powstał we współpracy z https://ascafe.pl/ -
Az poczułam zapach :)
OdpowiedzUsuń