Dlaczego warto podarować na prezent belgijskie czekoladki lub praliny? 5 powodów
1. Synonim luksusu
Jest kilka krajów na świecie, które słyną z najlepszej czekolady. Wśród nich jest oczywiście Belgia i ich belgijska czekolada. Producenci do jej wyrobu używają najwyższej jakości ziaren kakao co sprawia, że praliny z takiej właśnie czekolady są uznawane za ekskluzywne słodycze. Świadomość, że praliny Mount Blanc w pudełku są przygotowane z najlepszego gatunku czekolady pozwala obdarowanej osobie poczuć się szczególnie wyjątkowo.
Praliny pochodzące z Belgii mają zaledwie 100 letnią historię, ale w tym czasie udało im się zdobyć wielkie grono miłośników na całym świecie ze względu na swój elegancki wygląd i doskonały smak.
2. Piękne wzory pralin i opakowań
Szczerze uwielbiam świąteczne bombonierki Mount Blanc za różnorodność wzorów i kolorów pralin. Co roku do ich kolekcji czekoladek dołączane są nowe wzory - takim sposobem odkryła, że w tym roku doszły czekoladki ze stempelkiem w kształcie renifera! :)
Takie czekoladowe prezenty mają to do siebie, że zwykle możemy je dowolnie skomponować według lubianych smaków lub skorzystać z już przygotowanych zestawów. Największą jednak przewagę nad zwykłą świąteczną czekoladą mają eleganckie opakowania. Samo otwarcie drewnianego pudełka (często personalizowanego imieniem) ze słodkimi czekoladkami to satysfakcja i dobry początek dla naszego rytuału delektowania się słodyczami.
3. Ręcznie robione
Praliny to prawdziwe dzieło sztuki wśród czekolady. Najczęściej do ręcznie robionych czekoladek zaliczamy trufle wyróżniające się swoim nieregularnym kształtem na tle innych pralin. Każda niepowtarzalna co stanowi o jej wyjątkowości. Połączenie cennych trufli z najlepszą delikatną czekoladą to kwintesencja elegancji na salonach. W dodatku pasują na każdą okazję od urodzin po biznesowy bankiet, kończąc na świętach Bożego Narodzenia.
Ciekawostka: Trufle to najdroższe grzyby świata. Zbiera się je głównie we Włoszech, a tam zbiory są kontrolowane przez prawo co wpływa na ich wysoką cenę.
4. Wyjątkowy smak
Ekskluzywne słodycze wyróżniają się delikatnością smaku czekolady. Ziarna kakaowca są bardzo drobno mielone co nadaje czekoladzie aksamitności - takiej że wręcz rozpływa się w ustach, a w środku pod żadnym pozorem nie znajdziemy grudek.
Ależ piękne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam belgijską czekoladę <3
OdpowiedzUsuń